Katseet ovat jo suunnattu ensi kauteen – pitkä off-season on alkanut!

Edustusjoukkue|27.4.2020

Kuluneesta bandykaudesta on vierähtänyt muutama kuukausi ja nyt katseet ovat suunnattu jo ensi kautta kohden. Valmennus ja seurajohto ovat käyneet keskusteluita ja tehneet arvioinnit, ja selkeät parannuskohteet ovat paikallistettu ja näistä otettu opiksi. Myös ensi kauden joukkueen kasaaminen on aloitettu ja se on hyvällä mallilla. Joukkueen runko tulee säilymään ja vahvistuksia on luvassa.

– Meillä on käynnissä monivuotinen prosessi joukkueen kehityksessä, joten seuraavan kauden suunnitelmat alkoivat jäsentyä aika nopeasti kauden päättymisen jälkeen. Valmennuksen ja seurajohdon kanssa kävimme läpi edellisen kauden sekä selkeät parannuskohteet eri osa-alueille. Konkreettisiin toimiin on jo alettu, kommentoi edustusjoukkueen valmentaja Teemu Laitinen.

Kevätkauden treenamista synkistää koronaviruspandemian luomat poikkeusolosuhteet. Normaalioloissa joukkue olisi jo kokoontunut yhteisiin treeneihin, mutta poikkeustilan takia yhteistreenejä ei tässä vaiheessa järjestetä. Tämä vaatii niin valmennukselta kuin pelaajilta sopeutumista.

– Kovin negatiivisesti poikkeusolot eivät onneksi ainakaan vielä ole päässeet vaikuttamaan. Ylimeno- ja peruskuntokauden treenit ovat monella alkaneet jopa paremmin kuin aikaisemmin. ”Ylimääräinen” aika ja treenaamisen tuoma hyvän olon tunne toimivat monella hyvänä motivaattorina ja arjen monipuolistajana, kertoo valmentaja Laitinen.

– Tottakai tilanne vaatii myös vastuuta pelaajilta. Meillä on hyvin selkeät tavoitteet ja yhtenä isona teemana on urheilijana kasvaminen. Tähän liittyy olennaisena osana oma-aloitteisuus ja vahva sisäinen motivaatio. Nyt on myös hyvää aikaa panostaa määrätietoisesti omia tavoitteita kohti ja kokeilla myös jotain erilaista treenaamista, jatkaa Laitinen.

– Seuraava odotettu jälleennäkeminen joukkueen kanssa on valitettavasti vielä arvoitus, mutta toivottavasti  koronatilanne sallii sen ennen kesän alkua, lopettaa Laitinen.

Myös edustusjoukkueen pelaajat ovat suunnanneet katseensa ensi kautta kohti. Kauden jälkeen treenaamisen aloittaminen on jokaiselle pelaajalle erilaista ja lähestymistapoja on useita. Usealla pelaajalla kauden päättyminen ei tuo muita muutoksia treenaamiseen kuin jäätreenien loppumisen. Tietyt pelaajat taas tarvitsevat pienen irtioton ja uudelleen latauksen. Treenaaminen on kuitenkin tässä vaiheessa aloitettu ja treenirytmistä on saatu hyvin kiinni. Poikkeusolot ovat tottakai vaikuttaneet treeneihin ja ensimmäisiä yhteistreenejä odotetaan innolla.

– Treenaaminen on lähteny mukavasti liikkeelle. Alotin oikeestaan jo reilu viikko meidän kauden loppumisen jälkeen. Ensimmäiset pari viikkoa tuli tehtyä vähemmän suunnitelmallisesti punttia ja crossailua. Nyt viimesen kuukauden on tullut treenattua systemaattisemmin voima-, peruskestävyys- ja vauhtikestävyysharjoittelua. Pari mäkitreeniäkin on mahtunut mukaan, kertoo joukkueen kapteeni Tommi Niittylä.

– Kauden jälkeen pyrin aina hieman irtautumaan itse lajista mutta ei sitä kauan jaksa maata vain kotona. Olen päässyt treenaamaan vanhempieni autotallissa kunnon ”old school garagegymillä”, joten ei ole tarvinnut kuntopiiriä vetää olohuoneen lattialla. Tottakai odotan kovasti, että päästään taas porukalla treenaamaan, kertoo keskikentän Joonas Peuhkuri.

– Treenaminen on lähtenyt hyvin liikkeelle. Poikkeusoloista johtuen treeni on maistunut oikein hyvin, kun ei oikein muuta parempaakaan tekemistä ole. Saan jopa aikataulutettua ja rytmitettyä eri treenejäni nyt paremmin kuin normaalisti, mutta teknisiä muutoksia ja haasteita tilanne toki aiheuttaa. Pitää olla hieman luovuutta, kertoo joukkueen viime kauden paras pistemies Aku Ojanen.

– Olen juossut paljon ja tehnyt kehonpainoharjoittelua selkeästi normaalia enemmän, ja muutamia loikkaharjoituksia olen myös tehnyt. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet treeneihin siten, että varsinaiset kuntosalikäynnit olen jättänyt kokonaan pois, koska en koe voivani näyttää tällaista esimerkkiä kenellekään vallitsevassa tilanteessa. Mielestäni julkisissa salitiloissa treenaaminen ei ole nyt järkevää, jotta viruksen leviämistä estetään mahdollisimman tehokkaasti. Urheilu on kuitenkin vain urheilua, jatkaa siviilissä lääkärinä toimiva Ojanen.

Tavoitteet ensi kaudelle on asetettu ja motivaation puutetta treenaamiseen ei koronavirus ole aiheuttanut. Valmennus ja pelaajat tekevät yhdessä pitkäkatseisesti työtä, että ensi kaudella on luvassa taas iskukykyinen joukkue, joka lähtee haastamaan kärkisijoista.

– Tippuminen jo puolivälierissä oli iso pettymys, joten treenimotivaation löytäminen ei ole ollut vaikeaa. Tavoite on pelata ehjempi kausi kuin viime vuonna ja toivottavasti saadaan pelata hieman paremmissa olosuhteissa, lopettaa Peuhkuri.