Helsinki Bandy yhteisjoukkueiden lyhyt historia ja joukkueiden kuulumisia

Juniorit|26.2.2024

Jääpallolla on pitkät perinteet pääkaupunkiseudulla. Ensimmäiset viralliset ottelut on pelattu ja ensimmäiset mestaruudet on jaettu täällä. Seuroja on ollut lukuisia historian saatossa, mutta tällä hetkellä niistä on junioripuolella aktiivisia kolme: Botnia, HIFK ja Vesta. Viimeisen 30 vuoden aikana juniorien määrät ovat olleet laskusuunnassa monen eri tekijän seurauksena. Tämä laskusuuntaus on kiihtynyt viimeisimmän kymmenen vuoden aikana. Monia jääpalloihmisiä on ihmetyttänyt uusi tuttavuus nimeltään Helsinki Bandy, jossa on yhteystyöseuroina seuroja, joiden välillä on vallinnut vuosien saatossa vähintäänkin reipas paikalliskilpailuhenki.

Helsingin yhteysjoukkueiden synty 2010-luvulla

Kausilla 2012-2017 helsinkiläistä jääpalloa edusti isoimpien junioreiden (nykyiset nuorten bandyliiga ja U18) sarjoissa Botnia, jonka riveissä pelasi muutamia muiden helsinkiläisseurojen (enimmäkseen HIFK:n) pelaajia. Kaudelle 2017-2018 sarjaan ilmoittautui HIFK, jossa oli tarkoitus pelata myös Botnian pelaajia. Tämä ei kuitenkaan toteutunut ja HIFK joutui luopumaan sarjasta.

Kaudelle 2018-2019 sarjaan ilmoittautui HIFK/Botnia yhteisjoukkue, joka pelasi sarjan normaalisti. Yhteisjoukkueita on aikaisemminkin ollut jääpalloliiton sarjoissa, erityisesti vanhemmissa juniori-ikäluokissa.

Kaudella 2019-2020 vanhimpien juniorien sarjassa esiintyi yhteisjoukkue Botnia/HIFK YJ. Samalla kaudella Botnian P15 joukkue osallistui kotimaisen sarjan lisäksi Tukholman aluesarjaan ja pelasi vieraspelinsä kahdella eri matkalla Ruotsin puolelle. Joukkueessa oli pelaajapula ja apuun kutsuttiin naapuriseurojen (Vesta ja HIFK) pelaajia paikkaamaan kokoonpanon aukkoja. Botnia P15 pelasi Tukholman aluesarjan runkosarjan vaihtelevilla kokoonpanoilla ja selvitti tiensä neljä parhaan loppupeleihin. Loppupelit pelattiin Zinkensdammenin urheilupuistossa viikkoa ikäluokan lopputurnauksen jälkeen. Kyseiseen kilpailuun ja varsinkin loppupeleihin osallistunutta pelaajaporukkaa voidaan pitää nykymuotoisen Helsinki Bandyn alkuna.

Helsinki Bandy

Kauden 2019-2020 jälkeen kypsyteltiin ajatusta yhteisjoukkueesta seuraavalle kaudelle ikäluokkaan P17. Tämä toteutettiin ja joukkue harjouitteli syksyllä 2020 useita kertoja yhdessä ja piti harjoitusleirin Savitaipaleella syyskuussa 2020. Kauden 2020 lopussa uudelleen yhteiskunnan toimintoihin vaikuttanut pandemia nosti kuitenkin päätään marraskuussa ja voimaan astuneet rajoitukset estivät juniorijääpallo-otteluiden pelaamisen Helsingissä.

Onneksi rajoitukset eivät estäneet harjoittelua, jota tehtiin marraskuun lopulta maaliskuun alkuun asti ahkerasti ja hyvällä asenteella. Maanantaisin klo 21.00-22.00, keskiviikkoisin klo 21.00-22.00 ja perjantaisin klo 16.00-17.30. Pelasimme pelkkiä vierasotteluita ja harjoituksissa meidän piti pukeutua pelitamineisiin kentän laidalla. Ryhmä oli innokas, iso ja laadukas, joten kausi päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen viimeisen ottelun voittoon Jyväskylässä.

Seuraavalle kaudelle 2021-2022 U21 sarjaan ilmoittautui HIFK/Botnia YJ ja uuteen U18 ikäluokkaan edellisen kauden joukkue nimellä Helsinki Bandy U18. Rajoitukset olivat muuttuneet ja joukkueen pelaajistosta 70% siirtyi muualle tai muihin lajeihin. Tilalle otimme U16 ikäisiä pelaajia HIFK:sta, Vestasta ja Botniasta. Kauden loppuun mennessä ajatus Petri Pesosen ja Tapio Tarvaisen kanssa yhteisjoukkuetoiminnan kehittämisestä otti suuria askeleita.

Kaudelle 2022-2023 perustettiin yhteisjoukkueet Helsinki U21 ja Helsinki U18 kaikkien kolmen seuran yhteisellä sopimuksella. Nämä joukkueet pelasivat sarjat läpi kunnialla, vaikka U18 joukkueella oli välillä vaikeuksia saada kokoonpanonsa täyteen. Samaan aikaan U14 ikäluokassa HIFK ja Vesta perustivat yhteisjoukkueen turvatakseen pelaajien pelimahdollisuudet kotipaikkakunnalla. Samassa sarjassa pelasi myös Botnia U14.

Kausi 2023-2024 ja tulevaisuus

Tälle kaudelle (2023-2024) sopimus uusittiin Helsinki U21 ja Helsinki U18 osalta. U16 sarjaan ilmoittautui HIFK ja U14 sarjaan ilmoittautuivat HIFK ja Vesta. Botniasta kuitenkin löytyi pelaajia, jotka halusivat jatkaa harrastusta ja he liittyivät jompaan kumpaan U14 joukkueista tai HIFK U16 joukkueeseen lainasopimuksella. Lisäksi tulevalle kaudelle 2024-2025 on tarkoitus perustaa Helsinki U21 ja Helsinki U18 joukkueet. Todennäköisesti myös U16 sarjaan perustetaan ensimmäistä kertaa yhteisjoukkue Helsinki U16.

Yhteisjoukkuetoiminta juontaa tietenkin juurensa lajimme suureen haasteeseen, pelaajien määrän vähentymiseen. Jääpallojoukkueeseen tarvitaan U16 ikäisissä ja vanhemmissa 1+10 pelaajaa kentälle otteluun ja kauden läpiviemiseksi pelaajia pitäisi olla käytössä noin 20kpl. Osa osallistuvista pelaajista nostetaan tietenkin pelaamaan alemmista ikäluokista, mutta monessa joukkueessa pelaaminen asettaa aikatauluhaasteita sarjaohjelmaan.

Muutaman vuoden ideoinnin jälkeen päätimme hankkia yhteisjoukkueille pelipaidat, joiden yhteistyökumppaneiden hankkimisesta kiitos kuuluu Tapio Kärnälle, Merit Lemmingille, Tapio Tarvaiselle, Vesa Peräjärvelle, Erik Hörhammerille, Ari Auviselle ja Mika Mutikaiselle. Nämä paidat olivat ensimmäistä kertaa käytössä U18-ottelussa Kampparit – Helsinki maanantaina 8.1.2024. Paitoja käyttävät tällä kaudella U18 ja U21. Seuraavaksi kaudeksi tavoitteena on täydentää peliasua uusilla pelihousuilla.

Helsinki U21 joukkueella on ollut tällä kaudella kokoonpanoon liittyviä haasteita ja joukkue on kärsinyt useamman niukan tappion. Helsinki U18 on pelannut 6 ottelua saldolla (4-1-1). Kuvissa uutta pelipaitaa esittelee U18 joukkueen kuopus Kaarlo Lappi ja joukkueen ilmeisiin saattaa vaikuttaa kolmen peräkkäisinä päivinä pelatun pelin viimeisessä puristuksessa kärsitty selkeä tappio sarjan ennakkosuosikkia vastaan. Kausi kuitenkin jatkuu ja toivottavasti myös helsinkiläisten jääpalloseurojen toiminta parantuu entisestään tulevaisuudessa.

Helsinki U18 joukkue pelaa tämän kauden Vestan monivuotisen junioripäällikön ja joukkueen toisen valmentajan Tapio Tarvaisen muistolle. Tapsa menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen hieman ennen joulua.

Kiitos tähän astisesta ja tulevasta yhteistyöstä kaikille jo edellä mainituille sekä lisäksi Antti Ilvekselle, Juha Hilmolalle, Teemu Laitiselle, Antti Hilmolalle, Tomi Kivenjuurelle, Katja Kivenjuurelle, Markku Björnille, Janne Väkiparralle, Esa Määtälle, Joonas Kankkuselle ja Pekka Niskalle.

Tommi Paajanen
yhteisjoukkuevastaava, HIFK Bandy